Nike Premier kicksen: een moderne klassiekerKlassieke zwarte voetbalschoenen: ze zijn er nog!

Er zijn tegenwoordig veel voetbalschoenen met moeilijke namen, felle kleurencombinaties en ingewikkelde technologieën en specificaties. Ben je geen fan van knalgele Mercurial Vapor’s, gifgroene Adidas Predator LZ’s , Nikeskin en noppenplaten van glasvezel en samengeperst nylon? Voor de liefhebber van klassieke zwarte voetbalschoenen is er nu goed nieuws: de introductie van de zwarte leren Nike Premier kicksen.

Waar Adidas naast alle nieuwe schoenenlijnen vasthoud aan de levende legende ‘Adidas Copa Mundial’ en Puma nog altijd de ‘Puma King’ schoen heeft, was Nike het enige grote merk dat geen tijdloze klassieker in het assortiment had. Totdat in mei van dit jaar plotseling de Nike Premier op het toneel verscheen. Een klassieke voetbalschoen, met zwart leder, ronde noppen en een gestikte witte ‘Swoosh’ aan de zijkant van de schoen.

De Nike Premier is qua uiterlijk geïnspireerd op de allereerste voetbalschoen van Nike ‘de Nike Striker’ van 1971 en op de iconische 1994 Tiempo Premier schoen (deze werd tijdens de WK finale’94 door maar liefst 10 spelers gedragen). Met de introductie van de Nike Premier laat Nike zien dat het niet vergeten is waar het allemaal mee begonnen is.

De Nike Striker uit 1971 (bron: footyheadlines)

De Nike Tiempo Premier uit 1994 (bron: footyheadlines)

“Toen we de Nike Premier voor het eerst aan onze spelers lieten zien was hun eerste reactie: ‘Ze zien eruit als klassiekers die uit het archief zijn opgediept’. Echter toen ze de voetbalschoenen aandeden beseften ze dat dit verre van een ouderwetse schoen was,”. Dat zei Phill McCartney, Vice-president van Nike Football Footwear, die zijn Nike ontwerpteam geïnstrueerd had een klassiek ogende schoen te creëren met behulp van de nieuwste technologie en prestatie inzichten.

“ Dankzij de feedback van de spelers weten wij dat de pasvorm, het balgevoel en grip de drie belangrijkste elementen voor een voetbalschoen zijn. Wij definiëren pasvorm als het hebben van comfort gedurende een gehele wedstrijd, zonder afleiding of irritaties. Wat betreft balgevoel streven wij ernaar om perfecte balgevoel te hebben ongeacht de omstandigheden, met grip willen wij de beste grip en afzetkracht ontwikkelen, die perfect bij de speler past. Ons doel met de Nike Premier voetbalschoen was om die drie elementen te verwerken in deze kicksen, gecombineerd met een tijdloze uitstraling,” voegt McCartney toe aan zijn verhaal.

Noppen en noppenpatroon van de Nike Premier voetbalschoen

De Nike Premier maakt gebruik van Nike’s nieuwste soort noppenplaat, deze wordt ook gebruikt bij de Nike Hypervenom. In het kort is de kromming van de schoen beter gevormd naar de voorvoet, wat voor beter balcontact zorgt. 

Het noppenpatroon van de Premier bestaat uit 12 kegelvormige noppen die zowel qua lengte als qua breedte op elkaar zijn afgestemd. Dit zorgt voor een lager zwaartepunt waardoor je bij het afzetten sneller los komt van de grond. In het midden van de voorvoet vind je een iets meer ovale nop. Deze heeft twee functies, het fungeert als een extra grippunt en helpt daarnaast bij het remmen. 


bron: soccerbible

bron: soccerbible

Het leer en de binnenkant van de Premier kicksen

Het bovenmateriaal van de voetbalschoen is volledig gemaakt van leer. Het voorvoet gedeelte is gemaakt van kangaroeleer en het midden- en hielgedeelte van de schoen zijn gemaakt van hoogwaardig geitenleer. Het hoogwaardige leer staat voor zachtheid en geeft het ultieme gevoel van het spelen op een leren schoen. Het is moeilijk te beschrijven hoe zacht de schoen aanvoelt, bijna boterzacht zou ik zeggen. 


Andere comfortelementen van de Premier kicksen zijn de suède hiel en enkel bekleding, deze grijpen je voet goed vast en houden hem op de juiste plaats. De tong van de schoen is gemaakt van een dun synthetisch materiaal, hieronder zit nog een laag schuim die de voet wat extra bescherming biedt.

Het centrale vetersysteem loopt vrij diep door in de schoen, een voordeel hiervan is dat je de schoen gemakkelijk naar de gewenste pasvorm kunt aanpassen. De uitneembare binnenzool heeft een prettige dikte, de binnenzool is gemaakt van compact schuimmateriaal en heeft een unieke textuur die het glijden van de voet in de schoen tracht te voorkomen.


bron: soccerbible

bron: soccerbible
Stiekem zit er ook iets speciaals in deze schijnbare no-nonsense zwarte leren kicksen van Nike. De onderkant van de tong van de schoen en de binnenzool zijn oranje gekleurd. “We wilden graag een stukje Nike DNA aan de voetbalschoenen meegeven. Nike heeft altijd al iets met oranje gehad, zo zijn bijvoorbeeld alle voetbalschoendozen oranje. Naast het feit dat we de binnenkant van de schoen oranje hebben gekleurd, hebben we het logo aan de zijkant van de schoen helemaal laten doorlopen via de hiel naar de andere kant. Dit is een leuke feature die je ook zag bij de Nike Striker en de Tiempo Premier’94. Op de hiel staat eveneens ‘est. 1972’ en we hebben op het flapje van de tong in het zwart ‘Nike’ laten drukken”, aldus Colin Eder, Senior Product Manager bij Nike Football.

bron: soccerbible

bron: soccerbible
De zwarte Nike Premier voetbalschoen is qua uiterlijk misschien niet de meest opwindende schoen op de markt, maar als je een fan bent van een eenvoudige vormgeving en kwalitatieve goede lederen materialen, dan is de Nike Premier zeker een schoen om enthousiast van te worden. De adviesprijs van de Nike Premier is slechts €110. 

De goedkoopste Nike Premier voetbalschoenen vinden? Kijk dan op de Kicksen.info lijst van beste en goedkoopste online voetbalwinkels (klikbaar).

Review door Leon Wagenaar


bron header foto: soccerbible

Geen opmerkingen:

Een reactie posten