Review: Nike CTR360 Trequartista III FG voetbalschoenen

De Nike Trequartista III behoort tot de CTR360 serie van Nike. De serie is ontworpen voor controle en macht over de bal. Met behulp van technologische hoogstandjes richt Nike zich met deze voetbalschoenen op de speler die het moet hebben van de juiste pass en zijn inzicht. Het gezicht van CTR360-serie is dan ook AndrĂ©s Iniesta. Andere bekende voetballers die op de CTR360's spelen zijn Busquets, Khedira, Wilshere en Maher.
bron foto soloporteros

De Nike CTR360 Trequartista III is na de CTR360 Maestri III het 2de model van de CTR360 serie. Waar Nike over het algemeen weinig werk maakt van haar takedown modellen, is de CTR360 Trequartista III en positieve uitzondering op de regel. Met een hoogwaardig synthetisch bovenmateriaal, een goed doordacht noppenpatroon en een comfortabele zool voelt de Trequartista III aan als een topmodel schoen.

Opsomming

Waar takedown modellen van Nike soms slappe aftreksels zijn van het topmodel, is de nieuwe Trequartista III een zeer welkome verassing. De Trequartista III voetbalschoen beschikt over een hoogwaardig synthetisch bovenmateriaal, een goed noppenpatroon (gebruik FG noppen alleen op normale grasvelden!) en enkele handige features op de schoen zelf. De Trequartista III is solide gebouwd en is duurzaam. 

De materialen die gebruikt zijn op deze versie zijn allemaal net iets dikker dan die gebruikt zijn op de Meastri III. De Trequartista III is geen lichtgewicht schoen die je sneller doet rennen. Desondanks is het een prima takedown model van Nike die je niet zal teleurstellen.

bron soloporteros

Uiterlijk

De Nike CTR360 Trequartista III heeft een opvallend uiterlijk. De schoen heeft een schuin vetersysteem waardoor je een groter schietoppervlak hebt. Aan de zijkant van de voorvoet zitten kleine kuiltjes in het materiaal die ervoor moeten zorgen dat je meer grip op de bal hebt bij de eerste aanname. Daarnaast zie je aan de binnenkant van de schoen 8 rubberen ‘pads’, ook deze dragen bij aan een betere controle en grip op de bal.

bron: prodirectsoccer


bron: prodirectsoccer


Comfort en bescherming

Pasvorm

De pasvorm van de Trequartista III lijkt erg veel op die van de Maestri III. Zowel de Trequartista III als de Maestri III zijn gemaakt van het synthetische materiaal genoemd ‘Kanga-lite’. Dit materiaal is de synthetische versie van kangaroeleer. Het synthetische leer benaderd de zachtheid en soepelheid van echt leer maar laat minder water door en heeft een betere vormvastheid. Waar de Maestri III beschikt over de nieuwste versie van Kanga- lite (2.0), doet de Trequartista III het met de versie die gebruikt werd voor de Maestri II.

Ondanks het feit dat de Trequartista III niet beschikt over het allerbeste synthetische leer, beschikt de voetbalschoen nog steeds over een zeer hoogwaardig materiaal dat een stuk beter is dan dat van de Miracle III en de Strike IV, andere takedown modellen van Nike (van de Mercurial Vapor en Laser).

Inlopen en demping

Wanneer je een nieuw paar Trequartista’s koopt hoef je ze niet lang in te lopen. De voetbalschoenen hebben gelijk een soepele en zachte pasvorm. Aan de onderkant van de uitwisselbare zool zit een laagje schuim en onder de zool heeft Nike een schuim demping aangebracht om zo de druk die de hak op de zool uitvoert te verminderen.

Schuin vetersysteem en bescherming

Het schuine vetersysteem geeft geen enkel problemen bij het aantrekken omdat het systeem redelijk ver doorloopt. Je kunt de schoen aan de gewenste pasvorm aanpassen. De Trequartista III is een solide voetbalschoen die je voldoende bescherming biedt tegen tackles e.d. In de hiel zit een stevige interne hielkap gebouwd, deze hielkap zorgt ervoor dat je hak goed in de schoen blijft zitten.


De Trequartista heeft een standaard leest, dit houdt in dat de meeste mensen de schoenen zullen passen. Wanneer je erg brede voeten hebt en je regelmatig het advies krijgt om naar bredere modellen te gaan krijgen, is de Trequartista III niet de schoen voor jou. Dit komt voornamelijk doordat het Kanga-lite materiaal niet ver uit zal rekken, een lederen schoen is dan een betere optie.

Noppenpatroon en grip


Het noppenpatroon op de Trequartista III voetbalschoen is vergelijkbaar met die van de Nike Tiempo Legend IV. Er wordt gebruikt gemaakt van een combinatie tussen kegelvormige- en smalle lange noppen. Het concept achter dit ontwerp is dat de smalle lange noppen bedoeld zijn voor grip door snelle penetratie van de grond en de kegelvormige noppen bedoeld zijn voor een snelle afzetting van de grond. Omdat deze noppen kegelvormig zijn draaien ze makkelijker op een grond en ben je dus wendbaarder. In totaal zitten er 10 noppen bij de voor- en middenvoet en 4 noppen bij de hiel.

In de praktijk merk je dat je dankzij dit veelzijdige noppenpatroon complete grip hebt op het veld. Met name bij het snel wenden en keren is dit een zeer prettig noppenpatroon. De Trequartista III is verkrijgbaar met een SG, FG en AG noppenpatroon. 

Balgevoel

De Trequartista III voetbalschoen heeft een heel natuurlijk balgevoel. Het Kanga-lite leer zorgt voor balgevoel dat erg lijkt op dat van een normale lederen schoen. Aan de binnenkant van de schoen zitten zogenaamde ‘2D controlpads’. Deze rubberen elementen helpen de speler de bal goed te kunnen controleren. Hoewel ik meestal vrij sceptisch ben t.o.v. zulke toevoegingen, moet ik zeggen dat deze ‘pads’ wel degelijk effecten hebben op het passen en trappen met de schoen. Tijdens een aantal pass- en trapoefeningen merkte ik dat ik de bal beter kon afremmen bij het kaatsen of aannemen van een pass. De rubberen elementen remmen de kracht van de pass af en houden hiermee de bal dicht bij de voet.

bron: zalando


Hoewel het bovenmateriaal van de Trequartista III zacht en soepel aanvoelt, is het niet superdun. Aan de binnenkant van de voetbalschoen is namelijk een extra schuimlaag aangebracht. Door deze schuimlaag heb je bij het aannemen van ballen op de bovenkant- en zijkant van de schoen niet het absolute balgevoel. Je blijft duidelijk een laag tussen de voet en de bal voelen. Dit zit niet in een topmodel zoals de Mercurial Vapor IX. De kuiltjes die aan de boven- en zijkant van de schoen zijn aangebracht, hebben wat mij betreft geen functie. Ik had tijdens het spelen niet het idee dat ik meer of minder grip op de bal had dankzij deze elementen.

Kortom; de Trequartista III heeft een goed balgevoel dat weinig onderdoet voor dat van de Maestri III. De schoen beschikt dankzij het Kanga-lite materiaal over een zacht en soepel leer. De kuiltjes in het bovenmateriaal voegen niet echt iets toe, de rubberen pads daarentegen zijn een leuke feature die ook nog eens hun werk doen. De schuimlaag in de voetbalschoen draagt bij aan het draagcomfort en bescherming maar komt het pure balgevoel niet ten goede.

Duurzaamheid

Ik heb de schoen nu 9 maanden lang, 2 maal per week gebruikt en heb er weinig tot geen problemen mee gehad. In het begin begon de punt van de schoen relatief snel te slijten. Dit kwam doordat ik met een FG noppenpatroon op een kunstgrasveld speelde. Dit probleem heb ik echter opgelost door de schoen te laten lijmen. Je kunt zonder problemen een heel seizoen op deze schoenen spelen, al raad ik aan om ze niet te vaak op kunstgras te gebruiken.

Prijs/kwaliteit

De adviesprijs van de Trequartista III is €100,-. Doordat er maar weinig verschillen zijn tussen de Trequartista III en de duurdere Maestri III is de Trequartista wat mij betreft het beste takedown model van Nike. De Trequartista III is in mijn  ogen de ideale schoen voor een amateurvoetballer die op zoek is naar een betaalbare schoen met een goede kwaliteit bovenmateriaal en een comfortabele pasvorm. Daar komt nog eens bij dat de schoen in veel winkels en webshops nog eens 10-30 euro goedkoper is dan de adviesprijs. Bekijk de nieuwste nike's het goedkoopst op voetbalshop.nl.


Eindbeoordeling Nike CTR360 Trequartista III voetbalschoenen:


Comfort: 7,5
Bescherming: 8
Balgevoel: 7
Grip: 7
Duurzaamheid: 9,5
Prijs/kwaliteit: 9

Totaal: 8

Review door Leon Wagenaar.

Wat vind jij van de Nike CTR360 Trequartista III? Deel je mening  en/of  reageer in de opmerkingssectie hieronder. 

Bekijk ook:
Voetbalschoenen reviews
Top 5 beste en mooiste voetbalschoenen
Waar kan je online de beste voetbalschoenen goedkoop bestellen?
Zelf voetbalschoenen ontwerpen
Voetbalschoenen kiezen: welke noppen, zool en stof (leer/synthetisch)

1 opmerking:

  1. Beste lezers,
    Het reageren op artikelen die kicksen.info plaatst kan door onderaan de tekst op het kopje 'opmerkingen' of 'geen opmerkingen' te klikken.

    BeantwoordenVerwijderen